Background-2-Curbar-Edge.jpg

Millers Dale Station development

millers-dale-banner.jpg

New windowsLatest updates

November 2018 - seeing the light!

It’s been many years since these window frames last contained glass - and the change to the appearance of the building is stunning. 

The interior is once again light and bright, and along with the refurbished wall finishes you can once again really see the beauty of this functional piece of Victorian architecture starting to emerge.

We’ve also started installing the new counter and the staff washroom too.

We can’t wait to share this with visitors in the New Year!


Also, our new café and visitor information point is starting to take shape now.

The floor has been fitted and one of the chimneys has been opened up to receive a multi-fuel stove.

The internal walls are receiving their finishing touches of plaster and timber cladding. Photographs of the station taken in 1976 (see picture below) when it was derelict show the original match boarding still in situ so we’re replicating this with more modern materials to recall the Station’s heritage.

Re-glazing the windows on the rear (car park) elevation is the next job and we’re really excited to see the effect. It is going to make a huge difference to the appearance of this beautiful building, inside and out.

Millers Dale Station in November 2018 Millers Dale Station in November 2018 Millers Dale Station in 1976


October 2018 – while the wildlife’s away…

Inside Millers Dale station (October 2018)Following the appointment of contractors, Space Design, and vacation of the summer house martin nests, work has started on the Millers Dale Station booking office building.

The crucial first stage was to remove the flooring material, which had already been identified as containing asbestos. This work was carried out by specially qualified contractors and has now made the building safe to work within.

Fireplaces have been revealed and a new opening has been knocked through the wall to allow customers to circulate through the building in future. New walls have been constructed to separate off the kitchen area and staff washroom and work has started to create a ramp up to the entrance door to improve accessibility.

Our linemarking contractor has already altered the layout of the car park to accommodate more vehicles and the small car park extension is planned to take place next month. This will comprise an area previously used to store path surfacing and other materials, so will have minimal impact on the trail and surrounding habitats.


Looking to the future – an inspirational restoration project in North Wales

If you’ve ever visited Millers Dale Station you can’t fail to notice the huge goods shed next to the station building.

This important cultural heritage asset has fallen into disrepair since it was last in use decades ago, and is now sadly structurally unsound. The roof was removed some years ago for safety reasons, and this has allowed the effects of water to impact on the traditional stone walls. Compounded by annual freezing and thawing, without action on the structure this may lead to an only option of demolition.

Y-shed in WalesConstructed in the early 1900s, the building originally had tracks running through it allowing goods (including milk, coal and aggregates) to be loaded and unloaded from the wagons and stored under cover. The huge side doors also allowed goods to be loaded from road wagons.

The Peak District National Park is now looking at options to conserve this building and make it accessible to the public. As part of that research Emma Stone (Head of Visitor Experience Development) and Laura Armstrong (Building Surveyor) recently visited an innovative conversion project that is underway in North Wales.

Grŵp Cynefin housing association is converting the derelict Grade II Listed Meliden goods shed into a community hub with café, heritage centre, workshops with space for fledgling businesses and start-ups.

The design incorporates re-purposed freight containers to provide additional floorspace, a mezzanine level and the sensitive addition of glazing to the roof and doorways to create a more usable space.

The Millers Dale goods shed, whilst not Listed, presents similar challenges. The recent visit to Wales has allowed us to understand the planning, design and costings of such a project. Y-Shed, as it’s known https://www.facebook.com/YShedMeliden is under construction now.

The geographical location of Millers Dale means that we are unlikely to consider any similar intensive use of the site, but we are seeking sources of external funding that will prevent the loss of this historically significant building, which helps to tell the story of Millers Dale during the heyday of our railways.


What’s happening at Millers Dale Station?

Over the next few months, we’ll be renovating the ticket office at Millers Dale to create a new café and visitor information point.

The ticket office is an important heritage building - largely unchanged since it was built in the early 1900s - we want to preserve this for visitors and future generations to enjoy.

Over 100,000 people use the Monsal Trail each year, and this station is a popular stop-off for many of those visitors.

The development will restore the building and improve the Monsal Trail experience, whilst retaining the attractive heritage features that you see today. The project will involve both interior and exterior works.

Revenue generated by the new café (operated privately as a concession) will support long-term investment into the station buildings and the Trails to ensure they have a sustainable future.

A small number of additional car parking spaces will also be created.

The works are due for completion in Spring 2019.

What about our wild neighbours?

Development works are taking place during the autumn and winter, when wildlife such as house martins are not resident. We know that brown long-eared bats use the roof space as a roost so a bat survey has been carried out to assess the most suitable plan of works with minimum impact.

When building works are complete, we will be providing additional bird nesting opportunities around the station buildings, alongside any natural nests that birds choose to build on their return next season. Additional bat roosting boxes will also be installed.

What will be new?

  • Café and refreshments
  • Visitor information point

Spending a penny

While we improve the sewage systems for the station, please bear with us as ‘portaloos’ (including an accessible portaloo) will be provided during this time.

The goods shed

Renovations to the adjacent buildings are not part of this development. We are currently looking at future opportunities and funding to safeguard the goods shed.

Find out more

Follow us on social media:

If you have any further questions please email customer.service@peakdistrict.gov.uk.

Thank you for your understanding, and we hope you’ll love the new Millers Dale Station!

Share this page